Historisk mat i smedjan

I Orrefors har den gamla hammarsmedjan återuppväckts ur sin hundraåriga sömn. Järnindustrin var föregångare till glasindustrin som satte den småländska orten Orrefors på världskartan. 

Vi öppnar en tittglugg in i Glasrikets historia. Järnbruket i Orrefors var i drift under tre århundraden. Intill den vackra bruksdammen ligger många byggnader som berättar om en svunnen tid. Smedbostäder och brukspatronens villa finns kvar. Smedjan är nyligen restaurerad och är en av Nybro Kommuns kulturminnesmärkta byggnader. Den ideella föreningen Järngänget har lagt ner tusentals timmar och vunnit flertalet priser för sina insatser att återuppbygga vattenhjul, ränna och hammare.

 

Smakbitar från tre sekler. Vi väcker historien till liv genom berättelser om människor runt bruket och genom smakprov på mat som de åt. Vi smakar på 1700-talets gröt och vällingdryck, 1800-talets sill och sluring (soppa). 1900-talet passar bra för en efterrättskaka med rolig historia. Varvat med maten berättar vi om skillnaderna mellan kolpojkens, smedens och brukspatronens liv och leverne.

 

Järngänget, som kör maskinerna, är på plats och om vädret tillåter tar vi en kort promenad i bruksmiljön. 

Tidsåtgång: 2 timmar

Pris: 450 kr per deltagare (15-40 personer). I priset ingår hyra av platsen, två guider & mat.

Övrigt: Varma kläder rekommenderas då det är kallt i smedjan.

Samtliga priser exklusive moms

I samarbete med: