UPPLEVELSER

Upptäck Glasrikets fantastiska natur & kultur!

Följ med på mina upplevelser i Glasriket och hitta spår efter vulkanutbrott, istider och historiens liv i Smålands mörka skogar. På ett lättsamt och pedagogiskt sätt förklarar jag områdets unika förutsättningar för järn- & glasbruk. Jag berättar om böndernas kamp & utvandring samt om naturens läkande kraft. 

Eftersom det finns gott om olika dolda skatter, varierande längder på vandringsleder och guidningar med olika teman och inriktningar, så finns det mycket att välja på. Jag erbjuder även utomhusmatlagning, lekar, vandringar och traditionella glasbruksguidningar. Tillsammans skapar vi därför en guidning som passar dig och ditt sällskap. 

När Corona-pandemin är över kommer mina upplevelser att finnas tillgängliga för onlinebokning, men än så länge nås jag på info@upplevelseguidegans.se eller +46-(0)73-510 46 64. 

Jag samarbetar med Maria Rudström som driver Utfärden. Om ni är en större grupp så kan ni boka våra färdiga paket – ”Historisk mat i smedjan” (15-40 pers) eller ”Utematlagning i Höneström” (8-25 pers).

Historisk mat i smedjan

Efter 100 år i sömn, har Hammarsmedjan i Orrefors väckts till liv. Stångjärnshammaren och vattenhjulen har restaurerats och tillsammans med franskugnen och blåsmaskinen skapar de en unik inblick i hur järnframställningen gick till. Kvalitetsjärn framställdes här 1726-1914. Vi ”smakar på historien” genom att servera tidstypisk mat från 3 sekel, köra maskinerna samt genom att berätta om maten och människorna runt bruket. 

Denna upplevelse är ett samarbete mellan Utfärden, Upplevelseguide Gans, Järngänget och Orrefors Park. Maten levereras från Café Hos Oss.

Så länge restriktioner för våra äldre finns kvar, kan detta evenemang dessvärre inte bokas. 

Utematlagning i Höneström

I undersköna Höneström finns spännande spår från Orrefors’s historia och glansdagar. Bland annat så finns Smedbostaden från 1749 kvar. Orrefors bruk använde den som jakt- och fiskestuga till sina prominenta gäster under storhetstiden.
Här lagar vi mat utomhus och kan även teambuilda med lekar eller vandra till ravinen Uva Klöva som ligger
ca 1 km bort. Vi berättar både om platsen och om maten som vi äter.  

Denna upplevelse, som är ett samarbete mellan Utfärden, Upplevelseguide Gans, Uppvidinge Kommun och Vidinge Gård, kan anpassas efter rekommendationerna. Välkommen med din bokning redan nu!