Upplevelseguide Gans - din guide i Glasriket

År 2013 flyttade jag, Annika Gans, till Småland och Glasriket. 

Områdets fantastiska kulturhistoria har fångat mig, och jag vill förmedla den vidare till dig som din guide i Glasriket.  

Det är främst odlingsrösena och stenmurarna som jag älskar, och att kunna förklara och förmedla de sambanden som landskapets förutsättningar har gett platsen – både historiskt och i ett nutida perspektiv. 

Jag berättar om vulkanutbrottet som skapade all sten och om istiden som formade landskapet. Jag berättar även om orsakerna till utvandringen, om järnhanteringen som föregick glaset, och naturligtvis om våra fantastiska glasbruk, glasets magi och hantverket bakom. Allt på ett lättsamt och pedagogiskt sätt. 

När vi ändå befinner oss i den vackra och hälsosamma småländska naturen så passar vi på att fika och njuta av omgivningarna. 

När Corona-pandemin är över kommer ni kunna boka fler av mina guidningar online, men nu når ni mig via info@guidegans.com eller +46-(0)73-510 46 64. 

Mer om mig:

Min holländska make och jag tog med våra 3 gemensamma barn från storstadslivet i Stockholm till landsbygden i Småland. Trots att jag lämnade mina två vuxna barn (och även nu två små barnbarn) i Stockholm är flytten hit det bästa vi har gjort. Lugnet, skogen och det fantastiska glashantverket är viktiga komponenter men även den imponerande kulturhistorien.  

Till en början öppnade och drev jag FruGans Bed & Breakfast i vårt nya hem i Örsjö. Efter fem år beslutade vi dock att flytta in till Nybro istället. 

2014 gick jag en utbildning till Natur- & Kulturguide som AB Glasriket anordnade. Jag blev då diplomerad guide i Glasriket och är sedan dess medlem i föreningen Natur- & Kulturguider i Glasriket

Jag jobbar även halvtid som lönekonsult på en revisionsbyrå i Kalmar, men hoppas att få förgylla din vistelse i Glasriket som din natur- och kulturguide!  

Glasriket ligger i Småland och har fått sitt namn av de många glasbruk som finns i regionen. Storhetstiden är förbi men Glasriket glöder och glastillverkningen finns kvar. Nu lyfts hantverket och designen istället. Historien är storslagen och det är den jag vill förmedla! Välkommen hit!