Utomhusmatlagning i Glasriket tillsammans med Utfärden

Undersköna Höneström är en av de bästa platserna för utomhusmatlagning i Glasriket och ligger djupt inne i den susande, småländska skogen, invid Alsterån. Här njuter vi av spännande historia, spektakulär natur och lokalproducerad mat, vilket ger en upplevelse som passar för såväl familjekalaset, kompisträffen som firmafesten. 

Vi öppnar en tittglugg in i Glasrikets historia

Intill den vackra dammen ligger många byggnader som berättar om en svunnen tid – då Orrefors Bruk ägde Höneström. Smedbostaden till exempel, som byggdes 1795 men som under brukets glansdagar omvandlades till jaktstuga, döljer en stor kulturskatt. Väggar och tak täcks nämligen av klotter och autografer från brukets många prominenta gäster som här har jagat och festat, t.ex. Kate Bang, Prins Eugen, Isac Grünewald och Markus Wallenberg. Och om nöden kallar passar ett besök på ”Kungens dass” där klottret har fortsatt.

Matupplevelse och härlig samvaro

Ute, med vattenspegeln och den vackra vyn i bakgrunden, låter vi matupplevelsen stå i centrum. Lokalproducerad mat står på den ursmåländska menyn såsom grillisterband, rårakor, rårörda lingon, ”pumpakaffe” och glass gjord på plats. Ni lagar maten tillsammans över öppen eld och på Muurikka och här finns gott om tid för prat och gemenskap. När borden är vackert dukade avnjuts måltiden – ute om vädret tillåter, annars inne i den så kallade Järnladan. Medan vi äter berättar vi om matens, och därmed även landskapets, historia. Skrönor, historiska fakta och sång varvas för en lättsam, intressant  och trevlig upplevelse. Maten levereras av Vidinge Gård där ni även kan spendera en natt eller två. 

Smedbostaden Höneström
Smedbostaden från 1795
Rester av industrin på platsen
Höneströmsdammen

Tidsåtgång: 4 timmar

Pris: Grunddebitering 6 000 kr, + 150 kr per deltagare (10-25 personer). I priset ingår hyra av platsen, två guider, lokala råvaror, utrustning för att laga maten, hyra av porslin, diskning och städning. 

Mobiltäckning, vatten och avlopp saknas på platsen så det är utedass och handtvätt i balja plus handsprit som gäller.

Utöka upplevelsen med följande tillval:

1) Guidad vandring till den närliggande miniravinen Uvaklöva, ca 2 km. Grova skor eller stövlar rekommenderas eftersom det kan vara blött.

Tidsåtgång: 2 timmar extra. Pristillägg: 2 000 kr.

2) Teambuildinglekar. Oömma kläder rekommenderas. Tidsåtgång: 1 timme extra. Pristillägg: 1 000 kr

Samtliga priser exklusive moms

 

I samarbete med: 
Utfärden & Vidinge Gård