Utematlagning i Höneström

Undersköna Höneström ligger djupt inne i den susande, småländska skogen, invid Alsterån. Här njuter vi av spännande historia, spektakulär natur och lokalproducerad mat. En upplevelse för såväl familjekalaset som firmafesten. 

Vi öppnar en tittglugg in i Glasrikets historia. Intill den vackra dammen ligger många byggnader som berättar om en svunnen tid – då Orrefors Bruk ägde Höneström. Vi går in i smedbostaden (uppförd under 1700-talet) som omvandlades till jaktstuga under brukets glansperiod. Här täcks väggar och tak av autografer från brukets många prominenta gäster, t.ex. Kate Bang, Prins Eugen, Isac Grünewald och Markus Wallenberg. Om nöden kallar passar ett besök på ”Kungens dass”.

Ute, med vattenspegeln och den vackra vyn i bakgrunden, låter vi matupplevelsen stå i centrum. På den ursmåländska menyn står isterband, rårakor, rårörda lingon, ”pumpakaffe” och glass gjord på plats. Ni lagar maten tillsammans över öppen eld och på Muurikka. Här finns gott om tid för prat och gemenskap. När borden är vackert dukade avnjuts måltiden – ute om vädret tillåter, annars inne i Järnladan. När sedan faten är slickade och sorlet mattas av berättar vi om matens, och därmed även landskapets, historia. Skrönor, historiska fakta och sång varvas för en lättsam och intressant upplevelse.

Smedbostaden Höneström

Tidsåtgång: 4 timmar

Pris: Grunddebitering 6 000 kr, + 150 kr per deltagare (8-25 personer). I priset ingår hyra av platsen, två guider, mat, utrustning för att laga maten, hyra av porslin, diskning och städning. Platsen saknar vatten och avlopp. Utedass och plats för handtvätt finns.

Utöka upplevelsen med följande tillval:

1) Guidad vandring till den närliggande ravinen Uvaklöva, ca 2 km.
Grova skor rekommenderas. Tidsåtgång: 2 timmar extra. Pristillägg: 2 000 kr.

2) Teambuildinglekar.
Oömma kläder rekommenderas. Tidsåtgång: 1 timme extra. Pristillägg: 1 000 kr

Samtliga priser exklusive moms

 

I samarbete med: 
Vidinge Gård & Uppvidinge Kommun