I Orrefors har den gamla hammarsmedjan återuppväckts ur sin hundraåriga sömn. I den levande guidningen “Historisk mat i smedjan” väcker vi även historien till liv. Järnindustrin var nämligen föregångare till glasindustrin som satte den småländska orten Orrefors på världskartan. 

Vi öppnar en tittglugg in i Glasrikets historia. Järnbruket i Orrefors var i drift under tre århundraden. Här tillverkades kvalitetsjärn 1726-1914 och intill den vackra bruksdammen ligger många byggnader som berättar om en svunnen tid. Smedbostäder och brukspatronens villa finns till exempel kvar och själva smedjan, är en av Nybro Kommuns kultur-minnesmärkta byggnader. Den ideella föreningen Järngänget har lagt ner tusentals timmar och vunnit flertalet priser för sina insatser att återuppbygga vattenhjul, ränna, blåsmaskin och hammare.

 

Smakbitar från tre sekler. Vi väcker historien till liv genom berättelser om människorna runt bruket och genom smakprov på mat som de åt i eventet “Historisk mat i smedjan”. Inledningsvis smakar vi på 1700-talets gröt och vällingdryck, för att sen njuta av 1800-talets sill och sluring (soppa). Slutligen passar en efterrättskaka med rolig historia in på 1900-talet. Varvat med maten berättar vi om skillnaderna mellan kolpojkens, smedens och brukspatronens liv och leverne.

 

Järngänget kör maskinerna och vi får följa järnets väg från malm till stångjärn. Om vädret tillåter tar vi en kort promenad i bruksmiljön för att förstärka ytterligare. 

 

Efteråt rekommenderar vi ett besök i hyttan, parken och glasshopen.

Cajsa Warg kokbok
Historisk bild Hammarsmedjan

Tidsåtgång: 2 timmar

Pris: 450 kr per deltagare (15-40 personer). I priset ingår hyra av platsen, två guider & smakprover.

Övrigt: Varma kläder rekommenderas då det är kallt i smedjan.

Samtliga priser exklusive moms

I samarbete med:

Logotype Utfärden

OF hammarsmedjan logo