GUIDNINGAR

Guidningar, aktiviteter och upplevelser i Glasriket

Utsikt över Örsjön, Nybro

13 juni 2021 kl 16.00-ca 19.00, Örsjö
– Allsångsvandring!

Vi vandrar en del av Örsjö vandringsled och gör allsångsstopp längs vägen. Örsjö byalag serverar korv och fika och Robert Sturk spelar dragspel och underhåller tillsammans med mig.

Läs mer och boka här

I samarbete med:

Historiskt reklamblad från Sävsjöströms Bruk

8 augusti 2021 kl 10.00-12.00, Sävsjöström
 – Sävsjöströms Bruk!

Sävsjöström, som ligger vackert beläget vid sjön Alstern, har historiskt varit både bruksort och järnvägsknut. Jag berättar i denna guidning framförallt om brukets långa historia men Bruksboden kommer också vara öppen för besök. En del av avgiften går till Lenhovda Hembygdsförening, som äger den historiska byggnaden eftersom vi vill stödja deras verksamhet.

Läs mer och boka här

I samarbete med:

Franskugnen Orrefors

29 augusti 2021 kl 12.00-ca 14.00, Orrefors
– Historisk mat i smedjan

Hammarsmedjan i Orrefors har väckts ur sin hundraåriga sömn. Här smakar vi på historien främst med hjälp av berättelser om järnbruket men också med hjälp av smakprover från tre sekel. Både Maria Rudström (Utfärden) och jag guidar. Järngänget kör under tiden de restaurerade maskinerna och Café Hos Oss levererar maten.

Läs mer och boka här

I samarbete med:

Guidningar i Glasriket

Följ med på mina guidningar och aktiviteter i Glasriket bland glasbruk och hyttor. Hitta spår efter vulkanutbrott, istider och historiens liv i Smålands mörka skogar. På ett lättsamt och pedagogiskt sätt förklarar jag områdets unika förutsättningar för järn- & glasbruk. Jag berättar även om böndernas kamp & utvandring samt om naturens läkande kraft.

I och med att det finns gott om dolda kulturhistoriska skatter, varierande längder på vandringsleder och guidningar med olika teman och inriktningar är utbudet stort. Jag erbjuder också utomhusmatlagning, lekar, vandringar och traditionella glasbruksguidningar. Vi kan antingen, tillsammans, skapa en upplevelse som passar just dig och ditt sällskap, eller så bokar du en av mina befintliga guidningar.

Upplevelser/aktiviteter för företag och grupper

Jag samarbetar med Maria Rudström som driver Utfärden och om ni är en grupp så kan ni med fördel boka våra färdiga paket – “Historisk mat i smedjan” (15-40 pers) eller “Utematlagning i Höneström” (8-25 pers).  Just nu dock med Coronaanpassning till max 6 deltagare.

Historisk mat i smedjan

Hammarsmedjan i Orrefors har efter 100 år i sömn, väckts till liv. Stångjärnshammaren och vattenhjulen har restaurerats och skapar en unik inblick i hur järnframställningen gick till, tillsammans med franskugnen och blåsmaskinen. Här framställdes kvalitetsjärn 1726-1914. Vi “smakar på historien” genom att servera tidstypisk mat från 3 sekel, köra maskinerna samt framförallt genom att berätta om maten och människorna runt bruket i denna levande guidning som involverar alla sinnen. 

Denna upplevelse är ett samarbete mellan Utfärden, Upplevelseguide Gans, Järngänget och Orrefors Park. Café Hos Oss levererar maten.

Detta evenemang kan dessvärre inte bokas så länge restriktioner för våra äldre finns kvar.

Utematlagning i Höneström

I undersköna Höneström finns spännande spår från Orrefors’s historia och glansdagar. Bland annat så finns Smedbostaden från 1795 kvar. Orrefors bruk använde, under storhetstiden, den som jakt- och fiskestuga till sina prominenta gäster.
Vi lagar här framförallt småländsk mat utomhus men kan även teambuilda med lekar eller varför inte vandra till mini-ravinen Uva Klöva. Det är en bergsformation som ligger
ca 1 km bort som bjuder på förundran och mystik.

Vi berättar om både platsen och om maten som vi äter, under eventet, för att ge er helheten och de spännande sambanden. Slutligen passar ett besök på “Kungens dass” passar bra om nöden kräver.

Denna upplevelse, som är ett samarbete mellan Utfärden, Upplevelseguide Gans, Vidinge Gård och Uppvidinge Kommun, kan anpassas efter rådande Covid-19 rekommendationer, varför du är välkommen med din bokning redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *