GUIDNINGAR

Guidningar och aktiviteter i Glasriket


Historiskt reklamblad från Sävsjöströms Bruk

8 augusti 2021 kl 10.00-12.00, Sävsjöström – Sävsjöströms Bruk

170 kr/person

Sävsjöström, som ligger vackert beläget vid sjön Alstern, har historiskt varit både bruksort och järnvägsknut. Jag berättar därför framförallt om brukets långa historia men Bruksboden kommer också vara öppen för besök. Vi stödjer Lenhovda Hembygdsförening, som äger den historiska byggnaden, genom att en del av avgiften går till dem.

Läs mer och boka här

Arrangör: Natur- & Kulturguider i Glasriket.


Franskugnen Orrefors

29 augusti 2021 kl 12.00-ca 14.00, Orrefors – Historisk mat i smedjan

400 kr/person (=20% rabatt av ord. pris)

Låt dig förtjusas, eller kanske förfäras, av denna lokala matupplevelse i världsberömda Orrefors. Upplev Orrefors’s tidiga brukshistoria och låt historien få liv med hjälp av alla dina sinnen. Smaka på maten som kolpojken, smeden och brukspatronen åt medan du lyssnar på berättelser om deras liv och leverne. Upplev hammarens dunkande, blåsmaskinens pustande och vattenhjulens dånande. Känn doften av tjära och kol i denna levande guidning om järnets väg från malm till stångjärn.

Både Maria Rudström (Utfärden) och jag guidar. Järngänget kör de restaurerade maskinerna och Café Hos Oss levererar maten.

Läs mer och boka här

Arrangör: Natur- & Kulturguider i Glasriket.


Guidningar i Glasriket

Följ med på mina guidningar och aktiviteter i Glasriket bland glasbruk och hyttor. Jag lär dig hitta spår efter vulkanutbrott, istider och historiens liv i Smålands mörka skogar. Jag förklarar, på ett lättsamt och pedagogiskt sätt, områdets unika förutsättningar för järn- & glasbruk och jag berättar om böndernas kamp & utvandring samt om naturens läkande kraft.

Utbudet är stort i och med att det finns gott om dolda kulturhistoriska skatter, varierande längder på vandringsleder och guidningar med olika teman och inriktningar. Jag erbjuder också utomhusmatlagning, lekar, vandringar och traditionella glasbruksguidningar. Därför kan vi antingen, tillsammans, skapa en upplevelse som passar just dig och ditt sällskap, eller så bokar du en av mina befintliga guidningar. Utbudet kommer bli större när pandemin är över så håll därför utkik! Om du följer mig på Facebook och Instagram så minskar risken att missa något.


Guidningar och aktiviteter i Glasriket för företag och grupper

Jag samarbetar med Maria Rudström som driver Utfärden med mina guidningar och aktiviteter i Glasriket, och om ni är en grupp så kan ni med fördel boka våra färdiga paket – “Historisk mat i smedjan” (15-40 pers) eller “Utomhusmatlagning i Höneström” (8-25 pers). Tryggt och säkert för er som deltagare eftersom vi anpassar oss efter restriktioner och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


Historisk mat i smedjan

Järngänget är ett gäng glada pensionärer som har väckt Hammarsmedjan i Orrefors ur sin 100-åriga sömn. Stångjärnshammaren och vattenhjulen har restaurerats och skapar, tillsammans med franskugnen och blåsmaskinen, en unik inblick i hur järnframställningen gick till. Här framställdes nämligen kvalitetsjärn 1726-1914 som skeppades ut i världen från Kalmars hamn.

Vi “smakar på historien” genom att servera tidstypisk mat från 3 sekel, köra maskinerna samt framförallt genom att berätta om maten och människorna runt bruket i denna levande guidning som involverar alla sinnen. 

Denna upplevelse är ett samarbete mellan Utfärden, Upplevelseguide Gans, Järngänget och Orrefors Park. Café Hos Oss levererar maten.


Utematlagning i Höneström

I undersköna Höneström finns spännande spår från Orrefors’s historia och glansdagar. Bland annat så finns Smedbostaden från 1795 kvar. Under storhetstiden använde Orrefors bruk den som jakt- och fiskestuga till sina prominenta gäster. De har nämligen lämnat spår i form av klotter och autografer på väggar och i tak.
Framförallt lagar vi här småländsk mat utomhus tillsammans men vi kan även teambuilda med lekar eller varför inte vandra till mini-ravinen Uva Klöva. Det är en bergsformation som ligger
ca 1 km bort som bjuder på förundran och mystik.

Vi berättar om både platsen och om maten som vi äter för att ge er helheten och de spännande sambanden. Ett besök på “Kungens dass” passar slutligen bra om nöden kräver.

Denna upplevelse, som är ett samarbete mellan Utfärden, Upplevelseguide Gans, Vidinge Gård och Uppvidinge Kommun, kan anpassas efter rådande Covid-19 rekommendationer, så välkommen med din bokning redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *