UPPLEVELSER

Upptäck Glasrikets fantastiska natur & kultur!

Följ med och hitta spår efter vulkanutbrott, istider och historiens liv i Smålands skogar. På ett lättsamt och pedagogiskt sätt berättar jag om Glasrikets unika förutsättningar för järn- & glasbruk, böndernas kamp & utvandring samt naturens läkande kraft.

Det finns gott om dolda skatter att titta på, olika längder på vandringsleder och guidningar med olika teman och inriktningar. Utomhusmatlagning, lekar, vandringar eller traditionella glasbruksguidningar. Tillsammans skapar vi en guidning som passar dig och ditt sällskap. 

När Corona-pandemin är över kommer ni kunna boka upplevelser online här, men nu når ni mig på info@upplevelseguidegans.se eller +46-(0)73-510 46 64. 

Jag samarbetar med Maria Rudström som driver Utfärden och är ni en större grupp kan ni boka våra färdiga paket – ”Historisk mat i smedjan” (15-40 pers) eller ”Utematlagning i Höneström” (8-25 pers). 

Historisk mat i smedjan

Hammarsmedjan i Orrefors har väckts till liv efter 100 år i sömn. Stångjärnshammaren och vattenhjulen har restaurerats och skapar tillsammans med franskugnen och blåsmaskinen en unik inblick i hur kvalitetsjärn framställdes här 1726-1914. Vi serverar tidstypisk mat från 3 sekel, kör maskinerna och berättar om maten och människorna runt bruket. 

I samarbete med Utfärden, Järngänget och Orrefors Park. Maten kommer från Café Hos Oss.

Bokas här när vi åter får umgås i grupp (när Corona-viruset är under kontroll).

Utematlagning i Höneström

I undersköna Höneström finns spännande spår från Orrefors’s historia och glansdagar. Smedbostaden från 1749 finns kvar. Den använde Orrefors bruk som jakt- och fiskestuga till sina prominenta gäster.
Här lagar vi mat utomhus och kan teambuilda med lekar eller vandra till ravinen Uva Klöva som ligger
ca 1 km bort. Ni får berättelser om platsen och om maten vi äter.

I samarbete med Utfärden, Uppvidinge Kommun och Vidinge Gård. 

Bokas här när vi åter får umgås i grupp (när Corona-viruset är under kontroll).