Kombinera din guideupplevelse med glasblåsning, utomhusmatlagning, fiske, smide eller teambuilding med historiska lekar, för att få ut extra mycket av din upplevelse. Jag fixar så gärna!   
Utomhusmatlagning

Att laga mat över öppen eld eller på muurikka är enkelt och gott! Att dessutom få göra det i naturen eller vid en sjö är ofta oslagbart. Jag har många bra recept och använder mig gärna av lokalproducerade och helst ekologiska råvaror för att bidra till en hållbar framtid. Är ni en större grupp finns det gott om tid för umgänge, annars pratar och berättar jag om maten under tiden vi lagar och äter den.  

Glasblåsning

Att blåsa en egen glaskula, skål eller dricksglas är en minnesvärd upplevelse. Eftersom du får hjälp av en glasmästare att hantera den glödande glasmassan så kommer du kunna skapa ett fint minne att ta med hem. Många glasbruk erbjuder detta så jag fixar bokningen. Glaspjäsen, som måste kylas långsamt för att inte spricka, blir klar dagen därpå. Det är så spännande att se slutresultatet. 

Smide

I hammarsmedjan i Orrefors har Järngänget, ett gäng fantastiska pensionärer, väckt liv i stångjärnshammare, blåsmaskin och franskugn efter 100 år i vila. Här kan du kombinera din guideupplevelse med att smida en egen järnkrok att ta med hem som minne. Med en smed på plats som hjälper dig blir det lätt och rätt. Platsen är unik eftersom den kan visa hela kedjan av hur man producerade stångjärn förr i tiden.
Här erbjuder dessutom Maria Rudström (som driver Utfärden) och jag upplevelsen “Historisk mat i smedjan”.

Historiska lekar

Förr i tiden hade leken en mycket större betydelse än vad den har nuförtiden. Alla samlades och var med i lekarna som band ihop både gammal och ung. Det finns mängder av historiska varianter att prova. Kanske främst som teambuilding men kanske också bara för att det är roligt. En, förutom på midsommarafton (då de flesta av oss dansar runt stången), bortglömd källa till gemenskap och glädje. 

Fiske

Att få ro ut med en båt i en stilla sjö, eventuellt i skymningen, och prova fiskelyckan är en härlig och ofta minnesvärd upplevelse. Vill man inte ro finns brygg-/strandkantsfiske att tillgå eftersom glasriket är stort och utbudet är omfattande. Jag hjälper dig gärna! 

 

Kombinera din guideupplevelse med något av ovan eller varför inte stanna längre för att hinna med alltihop!
Laga mat utomhus
Blås ditt eget glas
Hammarsmedjan i Orrefors
Smid en järnkrok

“Min vision är att bevara Glasrikets historia och att få fler att förstå vilken pärla hela området är. Jag vill bidra till dess överlevnad och framtid.”
//Annika Gans

Det finns olika sorters boenden i Glasriket och här är ett axplock som jag rekommenderar: 

Grimsnäs Herrgård som blivit utsett till Sveriges bästa B&B. Ödevata Fiskecamp som har stugor vid sjön samt rum av hög klass. Kosta Boda Art Hotel – glashotellet som är väl värt ett besök även om man inte bor där. Moshults Vandrarhem som ligger mitt i Vilhelm Mobergs utvandrarbygd, samt Mundekulla Retreatcenter där du kommer bort från stress och får uppleva musik, gemenskap och hälsosam mat.
För fler alternativ hänvisar jag till glasriket.se

Karta Glasriket

Vill du upptäcka Glasriket på egen hand? 

I Nybro finns världens enda James Bond-museum och Sveriges största hembygdsmuseum – Madesjö Hembygdsmuseum. Båda väl värda ett besök. 

Älgparker och safaripark finns i såväl Nybro som i Kosta. 

Lessebo är känt för sitt pappersbruk och i det gamla handpappersbruket kan du göra ditt eget papper. 

På Rugstorps Lantgård kan du främst hälsa på och lära mer om djuren men också köpa hantverk, gå på tur samt fika och äta glass i deras café. 

Hönsalottas Luffarmuseum och The Glass Factory finns båda i Boda. Luffarna spelade en stor roll förr i tiden främst som nyhetsbärare. I glasmuseet tvärs över gatan finns fina glassamlingar.  

Vidinge Gård anordnar fiske i Alsterån och vill du kombinera med golf finns det banor i både Uppvidinge, Emmaboda och Nybro.

För de äventyrliga rekommenderas Sweden Zip-line i Klavreström som är en höghöjdslinbana. 

På väg till Kalmar finns Europas största dinosaurieutställning.